Enkele veelvoorkomende vormen van oedeem zijn:
-
Lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling)
-
Veneus oedeem (als vervolg van trombose of operatie van bloedvaten)
-
Traumatisch oedeem (na een ongeval)
-
Primair lymfoedeem (aangeboren aandoening )
-
Lipoedeem
-
Oedeem na oncologische ingrepen
-
Secundair oedeem na andere operaties
-
Tertiair na bestralingen of chemokuur of medicijnen
Wilt u een afspraak maken?
Bel tijdens kantooruren met 0548 - 36 22 99 of vul het afspraakformulier in.
Wat is lymfedrainage?
Lymfedrainage is een techniek waarbij onze oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen.
Lymfe en het lymfestelsel
Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma, maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Als lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de concentratie eiwitten in het weefsel verder toe.
Lymfeknopen en lymfeklieren
Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfeklieren worden witte bloedcellen gemaakt, die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.